31 Mayıs 2012 Perşembe

Gül Reçeli Tarifi


Her reçel çok güzeldir ama gül reçeli bambaşka bir güzeldir...
Beni küçüklüğüme götüren ve içimi sızlatan nadir anılardan biridir...
Canım anneciğimin çok güzel gülleri vardı...
Bahçesini,kendisi gibi mis kokutan gülleri ve o güllerden yaptığı enfes gül reçelleri...
Ne çok severdim..
Ne kadar yaparsam yapayım belkim anneciğimin reçelinden bir iz kalır diye tadına bakarım...
 Ama yinede onunki kadar güzel olmuyor..
.Belki güzel olan reçelde değildi annemin elinden yemekti bilmiyorum ama hiçbirşey eskisi gibi olmuyormuş bunu bir kere daha anladım....
Dediğim gibi gül reçeli benim için bambaşka güzeldir...Gülün güzelliğini hatırlattığı için..


Şimdi gül reçelimin nasıl yapıldığına geçeyim:))


MALZEMELER:
1/2 kilo reçellik gül yaprağı
1 lt. su
2 kilo tozşeker
2 çay kaşığı limon suyu


Gül yaprakları iyice yıkadım. Bir tencereye 1 kat gül yaprağı,
 1 kat şeker şeklinde sıraladım. Şekerin artanını bir kenara ayırdım.
tencerenin  üstüne bir adet limonun suyunu sıktım.
 Kapağını sıkıca kapattım ve bu vaziyette 1 gün beklettim
bu sabah tencerenin kapağını açtım. 
 Tencereye 2 bardak su koydum ve şekerin geri kalanınıda koydum
Gül yaprakları içinde bir taşım ocakta kaynatıp gülleri içerisinden aldım .
Kıvamı çok koyu bir şurup halini alınca gülleri tekrar tencereye koydum.
10 dakikada şerbetin içinde gülleri kaynattım.
Limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatıp altını kapattım.
 Ateşten indirip soğumaya bıraktım.
 Soğuduktan sonra kavanozlara aldım.


Afiyet olsun......

9 yorum:

Uykucu dedi ki...

ellerine sağlık canım bende bayılırım gül reçeline mis gibi kokar :)
bizde büçükken salatalıkları soyup gül reçeline bandırıp yerdik tadına doyum olmazdı :) şimdide ara sıra denerim ama neden eski tadı gelmez bilemiyorum....

sevgilerimle canım ablacım :)

BENİMDENİZİM dedi ki...

Merhaba, reçel konusundaki düşüncene katılıyorum. Beenim içinde gül reçeli olmazsa olmazlardandır. Özellikle ramazanda çünkü çocukluğumuzda gül reçeli ve rendelenmiş peynir standart olurdu sofralarımızda. çok ama çok severim gül reçelini ellerine sağlık güzel görünüyor...

Allah ne verdiyse dedi ki...

severim naliyam hemde cok .
sevgiler ellerin dert görmesin sifa olsun insAllah yiyenlere

Gurme Şirine dedi ki...

canım ya nerelerdesin??
uzun zamandır göremiyorum seni....
merak etmeye başlamıştım artık...
canım gül reçelin harika görünüyor...
kolay birşey değil yaptığın...
ellerine emeklerine sağlık....
kocaman sevgiler...

ehlikeyfchef dedi ki...

annemde yapardı bahçemizdeki güllerden,bense hazırını alıyorum,çok seviyorum,ne güzel yapmışsın mis gibi ellerine sağlık :)

yöresel yemek ve örgü dedi ki...

Ellerine saglık leylacıgım gül reçelin kokusu taa istanbullara geldi çok güzel görünüyo afiyet olsun . Hayırlı cumalar dilerim canım

seherinörgüleri dedi ki...

Günaydin,tatilden pembe güllerle dönmüssün oh mis gibi kokarlar ellerine saglik.cuman mübarek olsun canim.

Kuzununannesi dedi ki...

ellerınıze saglık annacıgıne sevgıler:) gul recelını cok seveım

el emeğim göznurum dedi ki...

ellerine sağlık canım

Yorum Gönder

 

Naliya © 2008. Design By: SkinCorner