16 Haziran 2012 Cumartesi

Miraç Kandiliniz Mübarek Olsun...


Miraç kandili ne demek, miraç kandili niçin kutlanmaktadır?



2012'de Miraç Kandili Miladi Takvime göre 16 haziran cumartesi gecesine denk gelmektedir.

Miraç Kandili, İslam dininde kutsal sayılan gecelerden biridir. Recep ayının 27. gecesidir. Müslümanlar bu gecede peygamberleri Muhammedin, Mekke´deki Mescid-i Haram´dan, Kudüs´teki Mescid-i Aksa´ya götürüldüğüne, oradan da gökleri aşarak, Cebrailin bile giremediği Sidretül Müntehayı geçerek Allah´ın katına ulaştığına inanırlar. Bu olaya miraç ya da göğe çıkış denir.

Miraç gecesindeki yolculuğun ruhsal bir deneyim olduğu tezine karşı Schimmel gibi bazı araştırmacılar ayette kulunun ruhuyla değil, kuluyla birlikte seyahat ettiği belirtilmesini sunmuştur. Bazı İslam âlimleri de Burak adlı bineğin kullanılmasını Miraçın tamamen ruhsal bir deneyim olamayacağına kanıt olarak göstermişlerdir.

Miraçta kendisine sunulan şarap, bal ve süt dolu üç bardaktan süt bardağını tercih ederek sütü içmiştir. Bu sebeple Anadoluda çoğu yerde bu gecede süt içme ve dağıtma geleneği olduğu ifade edilmektedir. Bazı yerlerde tatlı da yapılır ve dağıtırlır. Konyada bu geceye süt gecesi de denilmektedir.

Beş vakit namaz, bu gecede farz kılınmış, Bakara suresinin iman esaslarını ve dua cümleleri içeren son 2 ayeti tebliğ edilmiş ve şirk koşmayan herkesin cennete gireceği müjdesi verilmiştir. Bu günde genelde Müslümanlar dua eder, tesbih çeker ve Yasin suresini okurlar. Veya Camilerdeki Programlarda yer alirlar.

Bu olayın bahsi İslamın kutsal kitabı Kuran-ı Kerimde İsra ve Necm surelerinde geçer. Bir gece, kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye (Muhammed) kulunu Mescid-i Harâmdan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâya götüren Allah noksan sıfatlardan münezzehtir; O, gerçekten işitendir, görendir. (İsra :1)

Feyiz ve bereketin coştuğu mübarek gecelerimizden biridir Miraç Gecesi. Miraç bir yükseliştir, bütün süfli duygulardan, beşeri hislerden ter temiz bir kulluğa, en yüce mertebeye terakki ediştir. Resulullahın (a.s.m.) şahsında insanlığın önüne açılmış sınırsız bir terakki ufkudur.
Bu ulvi seyahat, mucizelerin en büyüğüdür. Miraç mucizesi Kur'ân-ı Kerimde âyetlerle anlatılmış ve varlığı inkâr edilemeyecek bir şekilde ortaya konmuştur.

2 yorum:

anne eli gibi dedi ki...

seninde kandilin mübarek olsun canım,amin..

Unknown dedi ki...

Merhaba arkadaşım,hemşehrim.Umarım iyisindir.Senin de kandilin mübarek olsun.Saygı dolu selamlar

Yorum Gönder

 

Naliya © 2008. Design By: SkinCorner