31 Aralık 2012 Pazartesi

2013 yılı


Bütün samimiyetimle,  yeni yılınızı tebrik eder,
2013 yılının,
size, ailenize , milletimize, İslam alemine ve bütün insanlığa barış içinde yaşayacakları bir dünyada
hayırlar, bolluklar, bereketler, huzur ve mutluluklar getirmesi dileğimi,

"Türkçe dilli ve İslam dinli yeryüzündeki bütün milletim adına ve onların lehçeleriyle tek tek söyleyerek",
size ifade ederek Allah'tan dilerim.


TÜRK LEHÇELERİNDE YENİ YIL KUTLAMASI

1.Altay Türkçesi: Slerdi cangı cılla utkup turum!
2. Azerbaycan Türkçesi: Yeni iliniz mübarek olsun!
3. Başkırt Türkçesi: Hizzi yangı yıl menen kotlayım!
4. Çuvaş Türkçesi: Sene sul yaçepe salamlatap!
5. Füyu Kırgızcası: Naa cılıngar guttug bolsun!
6. Gagauz Türkçesi: Yeni yılınızı kutlerim!
7. Hakas Türkçesi: Naa çılnang alğıstapçam sirerni!
8. Karaçay-Malkar Türkçesi: Cangı cılığıznı alğışlayma!
9. Karakalpak Türkçesi: Canga cılıngız kuttı bolsın!
10. Karay/Karaim Türkçesi: Sizni yanhı yıl bıla kutleymın!
11. Kazak Türkçesi: Janga jılıngız kuttı bolsın! veya Janga jılıngız ben!
12. Kırım Türkçesi: Yangı ılıngız kaırlı (veya mubarek) olsun!
13. Kırgız Türkçesi: Cangı cılıngız kuttu bolsun!
14. Kumuk Türkçesi: Yangı yılıgız kutlu bolsun!
15. Nogay Türkçesi: Yanga yılıngız men!
16. Özbek Türkçesi: Yengi yılıngız mübarek bolsun!
17. Sarı Uygurca Türkçesi: Ak éy yahşi mo!
18. Şor Türkçesi: Naa çıl çakşı polzun!
19. Tatar Türkçesi: Sezne yanga yıl belen tebrik item!
20. Tuva Türkçesi: Caa çıl-bile bayır çedirip or men!
21. Türkiye Türkçesi: Yeni yılınız kutlu olsun!
22. Türkmen Türkçesi: Teze yılınızı gutlayaarın! (Irak Türkmenleri) Yengi iliyiz (iliwiz) mubarak olsun!
23. Uygur Türkçesi: Yengi yılıngızğa mübarek bolsun!
24. Yakut Türkçesi: Ehigini şanga sılınan eğerdeliibin!

19 Kasım 2012 Pazartesi

TEPSİDE PALAMUT YEMEĞİ



Uzun zamandan sonra mevsimini kaçırmadan
 bir müddet önce yapmış olduğum
 lezzeti yiyenler tarafında onaylanan
 tepside  palamutu paylaşmak istedim.


Soğanı domatesi  halka halka doğradım
 tepsinin  altına dizdim 
Üzerine fileto kestiğim palamut dilimlerini sıraladım,
üzerine yeşil biber limon dilimi tuz ve tereyağı
 ilavesiyle yarım bardak kadar su ilave ettim.
Tepsiyi ocakta pişirdim 
 balık çabuk pişiyor.
Tabakta ki halini çekemedim çünkü sıcak servis yaptım.
Fırsatım olmadı.








27 Ekim 2012 Cumartesi

Hayırlı Bayramlar


KURBAN BAYRAMININ BAŞTA İSLAM ALEMİ OLMAK ÜZERE TÜM İNSANLIĞA VE

DÜNYAMIZA BARIŞ..

 HUZUR..

SEVGİ ve HOŞGÖRÜ GETİRMESİNİ DİLİYOR TÜM DOSTLARIMIN BAYRAMINI EN İÇTEN

 DİLEKLERİMLE KUTLUYOR..

 SELAM SEVGİ ve SAYGILARIMI SUNUYORUM..



24 Ekim 2012 Çarşamba

ISLAK KEK (BROWNİ)


Bayram telaşımız tavan yapmış durumda. Rabbimiz vaktimizi bereketlendirsin. Amin

Özellikle çocuklar  için mikro dalga fırında islak kek yapalımmı  ..
.
5 dakikada çırpılıyor,7,5 dakikada pişiyor,15 dakikada yeniliyor :))

ISLAK KEK (BROWNİ)



Malzemeler:

1 su bardağı süt
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı kakao
3 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1.5 su barağı un

Yapılışı:
Şeker ve yumurtaları iyice çırptıktan sonra yağı ve kakaoyu ilave ederek iyice karıştırın. Bu karışımdan bir su bardağı ayırıp kalan karışıma un, vanilya, kabartma tozunu ilave edin. Tercihen silikon kek kalıbında (borcam da olabilir) yüksek derecede 7 dk pişirin.
 Kalıptan çıkardığınız kekin üzerine ayırdığınız sıvı karışımı dökün. Afiyet olsun.

Bugün arefe günü

Bayramın müjdecisi, habercisi bir vakit

Efendimiz;

"AREFE GÜNÜNE HÜRMET EDINIZ! ÇÜNKÜ AREFE, ALLAHU TEALANIN KİYMET VERDIĞI GÜNDÜR" buyurmuştur.


Hürmetimiz elbette yüreklerimizde, amellerimizde,

 dua dua beklentilerimizde...

Yine bugün Hacıların Vakfe günü.

Hacı olacakları zaman.

 Âdem ile Havva'nın affoldukları, bağışlandıkları bir an.


Hacılar bu gün kıyama duracaklar ihramlarıyla, yalın ayaklarıyla...

Ellerini açacaklar Rahmana, yakaracaklar için için...

Onların yerinde olmak istediğimize Rabbimiz Şahit,

Ama Rabbimiz merhametli ve bizleri her yerden gören, bilen, seven...

Açtığımız elleri hacıların eli kıl Rabbim!

Dua diye dilimizden dökülene Arafat’ta ki âminleri ver

Sıradanlaştırma yüreklerimizi,

Ağrısını unutanlardan eyleme

Laçkalaştırma edebimizi tertemiz eyle

Dönenlerden eyle sana

yönünü

özünü.

geri çevirme

Dünyası İmtihan olanlara

Ahireti Bayram eyle

bayram Eyle

bayram eyle

9 Ekim 2012 Salı

SARIK POĞAÇA



ÖNCELİKLE HERKESE MERHABALAR,BUGÜNKÜ TARİFİM YAZDAN KALMA RİZE'DEYKEN KIZKARDEŞİMLE BERABER  YAPTIĞIMIZ VE TADINA DOYAMADIĞIMIZ
SARIK POĞAÇA.. VE YA KAVUK POĞAÇA



MALZEMESİNİDE YAZAYIM :))

2 SU BARDAĞI SÜT
2 KAŞIK KURU MAYA
1 KAŞIK TUZ
2 KAŞIK ŞEKER
1 ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
2 YUMURTA
MAYAYI BİRAZ SU VE ŞEKERLE KABART
HAMUR YOĞUR YARIM SAAT DİNLENDİR
6 TANE TOP YAP BÜYÜKÇE AÇ
3 TANESİNİ YAĞLA VE ÜST ÜSTE KOY
ÖNCE KARŞILIKLI KENARLARINI SONRADA KARŞI KENARLARINI KATLA BUZ DOLABINDA YARIM SAAT DİNLENDİR
PATATES HAŞLA MAYDANOZ , TUZ, KARABİBER EKLE. HAMURU TEKRAR AÇ , 1 PARMAK KALINLIĞINDA KES
RULO YAP ,İÇ KOY KAPAT, TERS ÇEVİR ÜZERİNE KAŞAR RENDELE
BİRAZ BEKLET ÖNCEDEN ISITILMIŞ FIRINDA PİŞİR

AFİYET OLSUN..





6 Ekim 2012 Cumartesi

...Fırında Palamut...

Hayırlı bereketli sağlıklı bir haftasonu  dilerim herkese.Balık sevenler için farklı bir balık çeşidiyle geldim bugün.Yapımı gayet kolay ve lezzetli bir balık




Malzemeler:

- 2 adet orta boy palamut
- 2 adet iri boy soğan
- 2 adet iri boy domates
- 1 adet limon
- 7-8 dal maydanoz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ




Yapılışı: Balıklar temizlenip tuzlanarak 2 parmak eninde dilimlenirler. Fırın tepsisi 1 yemek kaşığı yağla iyice yağlanır ve üzerine halka halka kesilmiş soğan ile altlık oluşturulur. Domatesin 1 tanesi de dilimlenerek soğanların üzerine serpiştirilir. Bu taban üzerine balıklar, dilimlenmiş diğer domates, yine dilimlenmiş limon ve maydanoz yerleştirilir ve kalan yağ tepsi üzerinde gezdirilir. 200 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirilir.


















28 Eylül 2012 Cuma

DOMATES ÇORBASI

Domates çorbasının tam zamanı.
Hayırlı cumalar sevgili arkadaşlar hepinize sağlıklı ,huzurlu, bereketli bir gün dilerim


Hazırlaması çok kolay bir çorba
. Önce domatesleri bir fırın tepsisine yerleştirip üzerine soğanları, kekik yapraklarını ve sarımsakları yayın.
 Tuzu, karabiberi ve şekeri serptikten sonra da zeytinyağını gezdirin.
 Bu şekilde fırında yarım saat geçiren domatesler, soğan, sarımsak ve kekiği içlerine çekerken, tuz ve şeker sayesinde de karamelize olup çorbanın konsantre bir domates tadına sahip olmasını sağlıyor.
Piştikten sonra ev yapımı tavuk suyu veya sebze suyuyla birleştirip blenderdan geçiriyor, domates kabukları ve araya kaçan taze kekik dallarından kurtulmak için de ısıtmadan önce süzgeçten geçiriyorsunuz.
Hepinize şimdiden afiyet olsun.



Tarifimi sevgili arkadaşım
http://fatosunmutfakgunlugu.blogspot.com/
 sayfasından aldım...
http://fatosunmutfakgunlugu.blogspot.com/2012/09/gercek-domates-corbasi.html#links



DOMATES ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler
6 kişilik
Domates çorbası için:
yarım kilo domates
2 adet kırmızı soğan (veya kuru soğan)
3 diş sarımsak
10-15 dal taze kekik
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı şeker
Tuz ve taze çekilmiş karabiber
3 su bardağı (750 ml) tavuk suyu (veya sebze suyu)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı su
2-3 dal taze kekik
2-3 tane  defne yaprağı
Yapılışı
Fırınınızı önceden 220 derecede ısıtın.
 Derinliği olan bir fırın kabına (veya geniş, fırına dayanıklı cam bir kaba) ortadan ikiye kestiğiniz domatesleri kesili tarafları yukarıya bakacak şekilde dizin.
Domateslerin üzerine ince halkalar halinde doğradığınız kırmızı soğanları, dallarından kopardığınız taze kekikleri yerleştirin ve zeytinyağını gezdirin. tuz taze çekilmiş karabiber ve 1 çorba kaşığı şekeri de döküp önceden ısıtılmış fırında domateslerin üzeri karamelize olana kadar, yaklaşık 30 dakika boyunca pişirin.


Tepsideki bütün malzemeleri büyük boy bir tencereye aktarın. Üzerine 3 su bardağı sıcak tavuk suyu (veya aynı miktarda sebze suyu) ekleyip kaynama noktasına getirin, altını biraz kısıp 10 dakika kadar pişirin.
Tencereyi ateşten alıp bir el blenderı yardımıyla karışımı akışkan bir çorba kıvamına getirin. Çorbayı domateslerin kabuklarından ve kaçtıysa kekik dallarından temizlemek için bir süzgeçten geçirip tekrar tencereye aktarın. Son kez blenderdan geçirip tadına bakın, tuzunu karabiberini ayarlayın ve servis yapmadan hemen önce dilediğiniz sıcaklığa getirin.


25 Eylül 2012 Salı

Dolmalık Biber Turşusu

Dolma Biber Turşusu
Turşuların hazırlanmasına devam ediyorum
Bugün sırada size harika bir turşu tarifi veriyorum……
dolmalık biberden turşu yapıyorum



Malzemeler
1 tane beyaz lahana
1 kilo havuç
1 kilo kırmızı biber
1 kilo yeşil biber
1 kilo gr salatalık
1 kilo yeşil domates
1 bağ maydanoz
3 kilo büyük dolmalık biber
yarım şişe sirke
1 su bardağı kaya tuzu
ayrıca
1 yemek kaşığı limon tuzu
1 çay bardağı tuz
1 yemek kaşığı şeker
Yapılışı



Sebzeleri ayıklayıp yıkayın. 
Genişçe bir kaba doğrayın.
 Kaya tuzunu ve sirkeyi karıştırıp üzerine dökün.
 1 gece bekletin.
 Ertesi gün dolmalık biberlerin içini çıkarın sebzeleri içine doldurun.
 Dolmalık biberlerin ağzını biberlerle domateslerle kapatın. Bidona veya kavanoza dolmalık biberleri dik dizin.
 Kalan suyu üzerine dökün.
 Bir kapta limon tuzu, tuz ve şekeri karıştırın üzerine yeteri miktarda su dökün.
 Bidonu bu suyla ağzına kadar doldurun.
 Serin ve güneş almayan bir yerde saklayın.



Turşu yapmak sandığımız kadar zor değil.

24 Eylül 2012 Pazartesi

Közlenmiş kırmızı biber turşusu

Şu sıralar pek fazla birşey ekleyemediğim gibi hiç bir arkadaşımı da eskisi gibi ziyaret edemiyorum kusura bakmayın arkadaşlar .Şimdi yapıp bitirdiğim Oldukça pratik. Yemek yanlarında harika bir garnitür çeşidi olan közlenmiş kırmızı biber turşusunun tarifini veriyorum ..




Közlenmiş kırmızı biber turşusu tarifi ..
2 kg. kırmızı biber
bir küçük çay bardağı sirke (ben annemin yaptığı mor üzüm sirkesini kulanıyorum)
bir küçük çay bardağı zeytinyağı
3 iridiş sarmısak
1.5 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 çay kaşığı şeker
8-10 dal maydanoz
Hazırlanışı...



Biberleri yıkayıp fırın tepsisine dizin.



Kabukları soyulabilir hale gelene kadar fırında en yüksek ısıda tutun.
Fırından çıkarıp kabuklarını soyun.








Sap ve çekirdeklerini çıkarıp,iri parçalar halinde doğrayın.




İçine sarmısak ve maydanozları doğrayın.




Sirke,tuz,şeker ve zeytinyağını da katıp harmanlayın.


Bir kavanoza koyup ağzını kapatın.
Turşunuzu bir gün dışarıda bekletip,daha sonra buzdolabına kaldırın.

Rabbim cümlemize yaptıklarımızı ağız tadıyla yemeyi nasib eylesin….

17 Eylül 2012 Pazartesi

Hala Oldum


Beşinci Kez Hala oldum.

Merhaba Osman Fatih.

Hoş geldin dünyamıza Ailemize mutluluk getirdin ....




14 Eylül 2012 Cuma

Gül poğaça

Neyseki buradayım ...hemde çok leziz bir poğaça tarifle....



MALZEMELER
2 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
2 yumurta
2 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı instant kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
8 su bardağı un (un miktarı unun cinsine göre değişebilir, yinede yavaş yavaş koyun)

İÇ MALZEMESİ

 Peynir ve maydanoz

YAPILIŞI
sütü bir cezvede ılıktan biraz daha sıcak olacak şekilde ısıtın.
Yoğurt ve sıvıyağıda ilave ederek bir yoğurma kabında karıştırın.
Un hariç diğer malzemeleride katıp tekrar karıştırın.
Unu da ekleyip en az 10 dakika yoğurun.(mayalı hamurlar yoğurdukça güzelleşir)¦Hamur iki katına çıkana kadar bekletin.
resimlerde gördüğünüz gibi gül şeklini verip tepsi mayası için en az yarım saat bekletin.




Üzerine yumurta sarısı sürerek 200 derecelik fırında
üzeri kızarana kadar pişirin.

Mis gibi poğaçalarımız servise hazırdır
Afiyet olsun...

13 Eylül 2012 Perşembe

HAYIRLI CUMALAR


DİLERİM BUGÜN BÜTÜN DÜNYANIN YÜZÜ GÜLER,
DİLERİM UMUTLARINIZA BAHAR GELİR...
GÜN SİZİN...
MUTLULUK SİZİN...
SAĞLIK SİZİN ODLSUN...


HAYIRLI CUMALAR....HERKESE....

1 Eylül 2012 Cumartesi

gül desenli yuvarlak dantel modeli


Cümle dostlarıma güzel , bereketli hayırlı bir hafta sonu diliyorum.

Dantelleri severiz bulundukları ortamda otantik nostalji bir hava estirirler ve en önemlisi de el emeği ve göz nurudur, örebilenler içinse büyük keyif ve zevk verir...


 Bugün sizlere Rize'den bir model vereceğim kızkardeşimin balkon masasının örtüsü..







20 Ağustos 2012 Pazartesi

BÖĞÜRTLEN REÇELİ


Cümle dostlarıma güzel, bereketli, hayırlı bir bayram günü diliyorum.
Eminim bayramınız güzel geçiyordur Benim bayramımda güzel geçiyor  sevdiklerimizi aradık herkes anneciğinin yanında akrabalarını ziyaret ediyor benim hayalım çok  uzaklara  takıldı çocukluğum annem babam ailem  bu nedenlede
Dün aklımda bir şiir var ki, hep dilime dolanıp durdu:

Ana, bu bayram mı? . Aman çok ayıp 
Çocukken gördüğüm bayramlar hani? 
Mübarek elleri öpüp, koklayıp 
Yüzüme sürdüğüm bayramlar hani? 

Bayram demek takvimdeki yazı mı? 
Bayram hasret, bayram ağrı, sızı mı? 
Açıp yüreğimi, yumup gözümü 
Özüne girdiğim bayramlar hani?

(Abdurrahim Karakoç’un, 
 “Bayramlar bayram ola” şiirinden)


Hazır hayalımda uzaklardayken 
Sizlere Rizede yağtığım böğürtlen reçelimin tarifini vereceğim.

Malzemeler :
1 kg. böğürtlen
750 gr toz şekerşeker
2-3 tatlı kaşığı limon suyu
2-3 yemek kaşığı su

Yapılışı:
Böğürtlen meyvesi hasas bir meyvedir.


 Yıkarken itina ister. Süzgeçte tazyikli olmayan suya tutarak yıkanır.



 Yıkadığınız ve suyunu süzdüğünüz böğürtlenleri tencereye koyun.



 Üzerine toz şekeri ilava edip 3 saat kadar bekletin.
 Süre sonunda tencereyi ocağa alın ve düşük ısıda kaynatmaya başlayın. 
Şeker eridikten sonra ısıyı yükseltin.
 Kaynadıktan sonra ve kıvamlı hale geldikten sonra limon suyunuda ilave edip, 2-3 dakika daha kaynatın. Pişen reçelleri sıcakken kavanozlara doldurun ve soğuduktan sonra kapaklarını sıkıca kapayıp, serin bir yerde muhafaza edin.





 

Naliya © 2008. Design By: SkinCorner