20 Haziran 2012 Çarşamba

Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır


Biz, gökten belli bir ölçüde su indirdik de (faydalanmanız için) onu yeryüzünde tuttuk. Bizim onu tamamen gidermeye de muhakkak gücümüz yeter. Onunla sizin için hurma bahçeleri ve üzüm bağları meydana getirdik. Bu bağ ve bahçelerde sizin için pek çok meyveler vardır ve siz onlardan yiyorsunuz. Mü’minun suresi 18-19

Verdiği sonsuz nimetler için Rabbimize  yarattıkları ve yaratacakları adedince hamd olsun.



Allah’ım, seni sevmeyi, şükrü ve Sana güzel ibadet edebilmeyi  nasip et bana ..

Sıcak ama çok sıcak bir ankara  gününden hepinize yürekten sevgiler selamlar.


En sevdiğimiz reçellerden biridir katısı reçeli.
 Dün çilek  reçeli de yapmıştım ama kayısı reçeli çok daha kokulu oluyor.
 Şimdi şeftalinin en bol ve ucuz zamanı.
Ama benim kayısılarım malatya değil de bizim  bahçeden olguğu için bıraz ekşimsı oldu .


Malzemeler

1 kg. sert yollu Kayısı
3 su bardağı toz şeker ( 600 gr. kadar)
1 çay kaşığı limon tuzu veya çeyrek limon tuzu

Nasıl yapılır?
Kayısıları yıkayın. Çekirdeklerini ayırın ve yayvan bir tencereye alın.
Üzerine şekeri yayın. Tencereyi hafif sallayarak şekerin aşağıya ulaşmasını sağlayın.
Ağzını kapatıp bir gece veya sabahtan akşama kadar  bekletin.
Sabah tencerenin ağzını açıp ocağa alın ve altını kısın.
Şeker tamamen eriyip, suyu kaynamaya başlayınca ısıyı yükseltin ve reçelin üzerindeki kefleri alın.
Altını tekrar kısın ve yavaş yavaş olgunlaşmasını sağlayın. Bu esnada mümkünse kaşık sürmeden, tencereyi hafif sağa sola çevirerek reçeli karıştırmaya çalışın. Çok miktarda reçel yapacaksanız bu tehlikeli olabilir. Dikkatli olun! kaşıkla karıştırdığınız zaman reçelde ezilmeler gelebilir!
Reçeli indirmeye yakın limon tuzunu veya limon suyunu ekleyip karıştırın.
Reçelin suyundan bir kaşığa alın ve akıtın. Son damla düşmekte çok zorlanıyorsa, reçelimizin kıvamı tam demektir.
Reçelin olgunlaşması, kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık yarım saat sürüyor.
Ocağın altını kapatın ve reçeli cam bir kavanoza alın. Ağzına bir tülbent kapatın. Soğuduktan sonra tülbenti alıp kapağını kapatın. Güneş görmeyen serin bir yerde reçeli muhafaza edin.


4 yorum:

Gelibolu17 dedi ki...

ellerine sağlık canım kayısı reçelin harika görünüyor...misler gibi olmuş.selamlar :)

Seher'in Örgüleri dedi ki...

Bende bu gün ,aldim kaysi kilosu 4 yuroydu ,anneme anlattimda.Aman o ne öyle cok pahali dedi:))Ama napacaksin elin memleketinde ,kendi memleketimin kaysisina o kadar veriyoruz malesef.Ellerine saglik canim.

yöresel yemek ve örgü dedi ki...

Cumanız Mübarek Olsun. Cumanın bereketi hayrı üzerinize olsun. Günün farzlarını ede etmeyi Allah hepimize nasip etsin hayırlı cumalar.

Reçelinde harika olmuş leylam ellerine saglık agız tadıyla yemek nasip etsin canım

maria dedi ki...

SELAM
mari

Yorum Gönder

 

Naliya © 2008. Design By: SkinCorner